⛔️ ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ⛔️

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΠΩΓΩΝΙΣΙΑ [Ήπειρος] - Πετρολούκας Χαλκιάς

.

Σειρά οργανικών Ηπειρώτικων πωγωνίσιων σκοπών σε τετράσημο ρυθμό (4/4) παιγμένα από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά, ενός από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του Ηπειρώτικου κλαρίνου των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό χορό της επαρχίας Πωγωνίου - διασυνοριακής περιοχής που περιλαμβάνει το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού Ιωαννίνων και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής νότιας Αλβανίας, νοτιοανατολικά από τον κάμπο της Δερόπολης. Η περιοχή του Πωγωνίου διακρίνεται για την ιδιαίτερη τοπική διάλεκτο, την ξεχωριστή ιδιόμορφη γυναικεία ενδυμασία, τα αρχέγονα έθιμα, μα πάνω από όλα για την τόσο πλούσια μουσική παράδοση, τόσο την οργανική όσο - και κυρίως - την τραγουδιστική, πολυφωνική εκδοχή της.
Φυσικά, ο Πωγωνίσιος, μολονότι αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο χορό της εν λόγω επαρχίας ήταν από παλιά γνωστός σε μεγάλο μέρος του Ηπειρώτικου γεωγραφικού χώρου, σήμερα δε σε ολόκληρο. Στα πανηγύρια αποτελεί τον πιο διαδεδομένο χορό, με εκατοντάδες τραγούδια και οργανικές μελωδίες. Οι οργανοπαίχτες τις περισσότερες φορές έπειτα από κάθε χορό συνηθίζουν να κάνουν γύρισμα στον Πωγωνίσιο.

Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς (γεν. στο Δελβινάκι Ιωαννίνων)
Βιολί: Αχιλλέας Χαλκιάς